Digital Marketing & Ξενοδοχεία

19May, 2015

Μια κουβέντα που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πίσω και τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, της μείωσης των τιμών και της αύξησης εναλλακτικών οικονομικών λύσεων επικοινωνίας, έχει επανέλθει στο προσκήνιο, αφορά το Digital Marketing και τον Ξενοδοχειακό κλάδο.

Πριν 6 περίπου χρόνια, είχε ανακηρυχθεί μέσω ΕΣΠΑ ένα πρόγραμμα για επιδότηση 80% για δημιουργία ιστοσελίδας για Ξενοδοχεία και Ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ένας επιπλέον (και πλέον σημαντικός) τρόπος να επικοινωνήσεις τις υπηρεσίες σου σε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κοινό. Αυτό του internet. Πολλοι επωφελήθηκαν από την επιδότηση αυτή, αλλά οι περισσότεροι ήθελαν εκτός από το ΔΩΡΕΑΝ site και μηχανισμό κρατήσεων και… οικονομικά οφέλη. Είπαμε ο Έλληνας αλλάζει μόνο εκτός της Χώρας του!

Το προσπερνάμε, λοιπόν το σχόλιο αυτό, και ερχόμαστε ξανά στην ουσία των πραγμάτων. Στην ανάγκη των Ξενοδόχων να ανταγωνιστούν σε μια μεγάλη αγορά. Να διαφοροποιηθούν και να πετύχουν ακόμη περισσότερες κρατήσεις.

Οι τρόποι για να το πετύχουν είναι αρκετοί. Από τη πλευρά μας θα συνεισφέρουμε σε εκείνους που αφορούν το Digital Marketing και τα εργαλεία που θα βάλουν όχι απλά ένα λιθαράκι, αλλά την βάση για την διαφοροποίηση.

Τάσεις του 2015 στον Ξενοδοχειακό Κλάδο

Από νωρίς φαινόταν πως το 2015 θα έχει ακόμη περισσότερα να δώσει από το 2014 στο κομμάτι του Digital Marketing για τον Ξενοδοχειακό κλάδο.

Αύξηση επισκεψημότητας μέσω κινητών συσκευών

Για όσους δεν γνωρίζουν μέσα στην έννοια των κινητών συσκευών συμπεριλαμβάνονται και τα tablets. Επομένως, το στοιχείο του responsiveness (ναι ξέρω σας έχουμε ενοχλήσει αρκετές φορές με αυτό το θέμα, αλλά η επικαιρότητα μας επιβεβαιώνει!) είναι πλέον η “καυτή πατάτα” που ήδη “τσουρουφλά” αρκετούς επιχειρηματίες. Είναι το site εύκολα διαχειρίσιμο από κινητή συσκευή; Όταν 3 στους 5 κάνουν τις αναζητήσεις τους για δωμάτια και ιδέες διακοπών από τον καναπέ τους μέσω του tablet ή το smartphone τους ενώ περιμένουν το metro κάποιοι επιχειρηματίες ΔΕΝ είναι “εκεί” για να τους δώσουν και τη δική τους προσφορά.

City-Never-Sleeps-Ad-468x60

OTA (Online Travel Agencies) vs Direct Booking

Τα δεδομένα έχουν τροποποιηθεί εδώ την τελευταία 5ετία και ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων είναι οι… προμηθευτές τους! Τα online τουριστικά γραφεία έχουν καταφέρει να πάρουν τη μεγαλύτερη πίτα στο κλείσιμο δωματίων. Με αυτή την κατάσταση το περιθώριο κέρδους έχει μειωθεί αισθητά και επομένως η ανάγκη για παροχή υπηρεσιών κατευθείαν από το site του Ξενοδοχείου είναι μεγαλύτερη.

Μια, ουσιαστική και φιλική προς τους εν δυνάμει πελάτες, λύση είναι η κατάρτιση ενός στρατηγικού πλάνου ψηφιακής ενημέρωσης. Ως κεντρική ιδέα θα πρέπει να είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ιδιαίτερα καλαίσθητου και οργανωμένου ιστότοπου. Πάνω σε αυτόν και σε συνδυασμό με την εμπορική πολιτική του Ξενοδοχείου, θα δομηθούν καμπάνιες που θα έχουν ως στόχο να δώσουν προστιθέμενη αξία στον επισκέπτη, αν κλείσει το δωμάτιο από το site του Ξενοδοχείου, πχ. ένα καλάθι φρούτα, μια μονοήμερη εκδρομή, κτλ

Remarketing

Μπορεί να αφορά ένα κομμάτι από τους τρόπους προώθησης υπηρεσιών και προϊόντων σε online και social media advertising, άλλα είναι πλέον από τα πιο σημαντικά. Η δυνατότητα να “επικοινωνείς” με τον εν δυνάμει πελάτη ενώ έχει “φύγει” από τον ιστότοπό σου είναι πολύ σημαντική και με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχούς μετατροπής (conversion) σε πώληση.

Ειδικά το dynamic conversion στο χώρο του Ξενοδοχειακού marketing είναι από τα πιο πετυχημένα. Η δυνατότητα δηλαδή να “θυμίζεις” στον εν δυνάμει πελάτη τι έψαχνε όταν μπήκε στον ιστότοπο και με αυτό τον τρόπο να του προτείνεις κάτι ακόμη καλύτερο για να κλείσει μέσω του ιστότοπου του Ξενοδοχείου.

Περιεχόμενο!

Αρκετοί, στο χώρο της ενοικίασης εξοχικών κατοικιών με έχουν ρωτήσει τι εννοώ με τη λέξη “Περιεχόμενο”. Πριν μια δεκαετία δεν θα τους το ανέφερα. Θα αρκούσε μόνο ένας mini λόγος “γιατί θα πρέπει να έχουν site”. Μπορεί να μην ανέφερα ούτε το online booking! Σήμερα, ένα δυαράκι σε ένα νησί, μέχρι ένα Ξενοδοχειακό συγκρότημα, που σέβεται τη δουλειά του και τις υπηρεσίες που παρέχει, θα πρέπει να προσφέρει μέσα από τον ιστότοπο:

  • online κρατήσεις
  • υπέροχες φωτογραφίες από τους χώρους διαμονής
  • υπέροχες φωτογραφίες της περιοχής που εδρεύει
  • έξυπνες ιδέες για εκδρομές, σημεία που ο επισκέπτης αξίζει να δεί, μέρη για καλό φαγητό, κτλ.

Περιεχόμενο δεν είναι απλά το “που βρισκόμαστε” και “έχουμε καλές τιμές”. Περιεχόμενο, είναι η γενικότερη επικοινωνία και η βοήθεια στο πλάνο της επίσκεψης του εν δυνάμει πελάτη.

Επιπλέον, το περιεχόμενο βοηθάει τα μέγιστα και στο SEO της σελίδας!

Κλείνοντας αυτό το post θα ήθελα για άλλη μια φορά να υπενθυμίσω τη σημαντικότητα που έχει ένα προσεγμένος, όμορφος και ενημερωμένος ιστότοπος σε μια αγορά όπως αυτής της Φιλοξενίας. Είμαστε στη διάθεσή σας για επιπλέον ανάλυση και επικοινωνία!

[button link=”http://www.cityneversleeps.eu/contact/” size=”medium”]Επικοινωνηστε μαζι μας![/button]

[hr align=”center”]

[team-member name=”Nicholas Zartaloudis” image=”http://www.cityneversleeps.eu/wp-content/uploads/2013/12/008-300×200.jpg” title=”Marketing Consultant, City Never Sleeps” social_twitter=”http://www.twitter.com/CNS_CC” social_facebook=”https://www.facebook.com/1CityNeverSleeps” social_linkedin=”http://gr.linkedin.com/in/nicholaszartaloudis/”]

Nicholas is an experienced Digital Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 12 years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page or contact us!

Tel: 697 7653 553

[/team-member]

 

About The Author
Nicholas is an experienced Digital Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 13 years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page or contact him! UK: +44(0) 7758 66 7472 GR: +30 697 7653 553