Social Media και συμβουλές που πρέπει να αποφύγετε!

06Nov, 2013

Υπάρχει μια έφραση στην ελληνική γλώσσα που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να μειώσουμε τις προτάσεις κάποιου. “Το μακρί του και το κοντό του” λέμε, θέλωντας να διασκεδάσουμε αυτές τις απόψεις… από μια σειρά άλλων απόψεων που είτε είναι αντίθετες ή/και άσχετες μεταξύ τους. Κάτι αντίστοιχο συναντάμε και στις διάφορες προτάσεις που μας γίνονται σχετικά με τα Social Media και την χρησιμοποίηση αυτών για προώθηση προϊόντων, ιδέών, υπηρεσιών

Επέλεξα να μη σας αναφέρω τι θα πρέπει να κάνετε, αλλά τι θα είναι καλό να αδιαφορήσετε χαρακτηριστικά όταν σας το προτείνουν! Ριζοσπαστικό; Ίσως!

Δείτε λοιπόν μια επιλογή από 10 προτάσεις που θα είναι καλό να αποφύγετε να ακολουθήσετε:

 

1) Πρέπει να βρίσκεστε σε κάθε social medium.

Ένα από τα πρώτα ‘πρέπει’ που… πρέπει να αγνοήσετε! Δεν προσφέρουν όλα τα δίκτυα τα ίδια αποτελέσματα στη καμπάνια σας, μερικά μάλιστα θα αφήσουν αδιάφορο και το σύνολο των επισκεπτών! Αυτό που θα είναι καλό να κάνετε είναι μια ανάλυση του target group σας και πάνω σε αυτό να δομήσετε την πολιτική σας για τα social media. Σίγουρα μπορείτε να δοκιμάσετε και να αξιολογήσετε κάποιο περισσότερο εναλλακτικό μέσω κοινωνική δικτύωσης, αλλά αν δείτε πως οι ενέργειές σας δεν φέρουν αποτέλεσμα, τότε καλύτερα θα είναι να το αφήσετε και να μην χάνετε τον πολύτιμο χρόνο σας. Αν δεν είστε σίγουροι για το που να ξεκινήσετε, πάρτε τα πιο γνωστά και δοκιμασμένα δίκτυα όπως: Facebook, Twitter και Linkedin.

2) Δώστε έμφαση στο χψζ κοινωνικό δίκτυο.

Σίγουρα, μετά την όποια αξιολόγηση μπορεί να κάνετε στα μέσα που θα έχετε εγγραφεί, να παρατηρήσετε πως αξίζει να επενδύσετε περισσότερο σε κάποιο από αυτά. Το μυστικό είναι να επενδύσετε σωστά αλλά όχι μόνο σε ένα. Η δοκιμή είναι η βασική αρχή στην επικοινωνία. Επομένως δοκιμάστε και αξιολογήστε σε περισσότερο βάθος το target group σας και επιλέξτε ανάλογα με τις ανάγκες και διαφορετικό κοινωνικό δίκτυο.

3) Δεν χρειάζεστε email!

Είναι αλήθεια πως τα social media δημιούργησαν ένα επιπλέον κανάλι επικοινωνίας, αυτό όμως δεν αποδυνάμωσε σε καμία περίπτωση το email, τουναντίον το ενδυνάμωσε ακόμη περισσότερο! Άλλωστε για να εγγραφείς σε κάποιο από τα δίκτυα το email είναι προαπαιτούμενο, τόσο για την ταυτοποίηση όσο και για τη γενικότερη επικοινωνία.

4) Τα social media είναι το νέο SEO.

Αναμφίβολα, η ύπαρξη των social media βοηθούν ιδιαίτερα μια στρατηγική βελτιστοποίησης για την εταιρική σελίδα ή το blog, αυτό επ’ουδενί δε σημαίνει πως αντικαθιστά το SEO. Τα social media posts εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης, το engagement επηρεάζει τα search rankings και το SEO μπορεί να κατευθύνει περισσότερο κόσμο στα social profiles και post. Πρόκειται όμως για ένα επιπλέον εργαλείο για το SEO και όχι ο αντικαταστάτης του.

5) Δώστε τα social media σε κάποιον εξωτερικό συνεργάτη

Το να σας παρέχει κάποιος εξωτερικός συνεργάτης συμβουλές για το πως μπορείτε να κινηθείτε μέσα στα social media είναι όχι μόνο θεμιτό αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις «υποχρεωτικό». Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί κάποιος Τρίτος να χρησιμοποιήσει τη δική σας «φωνή» μέσα στα social media. Ειδικά σε εξειδικευμένες αγορές (niche markets) αυτό θα ήταν μια κίνηση αυτοκαταστροφής. Πρέπει να δίνετε τις κατευθύνσεις και να έχει τον πλήρη έλεγχο του τι βγαίνει στον αέρα των social mediums.

6) Αρνητικά σχόλια

Αν και το συναντάμε πλέον τακτικά στα Social Media, το αρνητικό σχόλιο ήταν και παλαιότερα στην επιχειρηματική μας ζωή. Η αντιμετώπισή του ήταν μέρος του PR και βασιζόταν τόσο στον πομπό όσο και στο περιεχόμενο του μηνύματος. Το να μην δώσεις καμία απάντηση σε ένα αρνητικό μήνυμα μπορεί να χαρακτηρισθεί από περισσότερο κόσμο (followers της σελίδας σας) ως αγένεια. Αν έχετε κάνει λάθος, παραδεχτείτε το και αντιδράστε με τρόπο που να μετατρέψετε τον εκνευρισμένο πελάτη σας σε ευτυχισμένο πελάτη.

Βέβαια και η πρόταση να απαντάμε σε ΟΛΑ τα αρνητικά σχόλια δεν είναι και κάτι που πρέπει αντίστοιχα να δίνουμε μεγάλη σημασία. Η αξιολόγηση του παραπόνου ή του αρνητικού σχολίου έρχεται πριν την όποια απάντηση ή αδιαφορία μας. Το λεγόμενο «trollάρισμα» είναι ένα σύνηθες χαρακτηριστικό αρκετών ατόμων στα social media, είτε για να κερδίσουν το δικό τους 15’ δημοσιότητας ή απλά για να διασκεδάσουν με τις απαντήσεις σας! Αρκεί να θυμηθούμε τη έγινε με μια λανθασμένη απάντηση του agent της Forthnet τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, σχετικά με τα αρνητικά σχόλια, δεν θα πρέπει ΠΟΤΕ να διαγράφετε αρνητικά σχόλια που σας έχουν γίνει, ώστε να αποφύγετε απαντήσεις ή μια εκτενέστερη δημοσιοποίηση. Αυτό μπορεί να αποφέρει χειρότερες καταστάσεις, από το να γεμίσει o Τοίχος σας για παράδειγμα με περισσότερα αρνητικά σχόλια ή να γίνεται ακόμη και θέμα σε blogs για την απαράδεχτη συμπεριφορά σας.

7) Η Συμμετοχή (engagement) είναι η βασικότερη μέτρηση

Το engagement είναι μια μέτρηση που το αποτέλεσμά της μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως και ανάλογα με την ενέργεια που έχετε τρέξει, το κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιήσατε, το χρονικό περιθώριο και άλλους παράγοντες. Είναι μια βασική μέτρηση που δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και το «ακροατήριό» σας, αλλά δεν παύει να είναι ένα από τα κομμάτια που συνθέτουν την απάντηση για πιο βασικά KPIs όπως αυτό του τζίρου.

8) Πρέπει να γράφεις συγκεκριμένο αριθμό άρθρων καθημερινά

Για άλλη μια φόρα θα πρέπει να πειραματιστείτε, τόσο στο χρόνο όσο και στο ρυθμό των ανανεώσεων που κάνετε καθημερινά στα social media. Το δικό σας ακροατήριο θα σας δώσει την απάντηση. Είτε αν κάνετε 40 tweets καθημερινά ή μόλις 2. Μην ξεχνάτε πως η απόσταση από το να χαρακτηρισθεί ο λογαριασμός σας από informative σε spam είναι ένα… click!

9) Δεν χρειάζεστε στρατηγική για τα social media

Το έχω ακούσει και αυτό! Εκεί πραγματικά αξίζει να σκίσεις πτυχία, βιογραφικά και σεμινάρια! Όσο γνώστης και αν είναι ο social media marketer και να έχει διαίσθηση για το τι μπορεί να συμβεί, είναι απολύτως αναγκαίο να προχωρήσει με μια δομημένη στρατηγική. Πρέπει να ξέρετε τους στόχους σχετικά με το τι θα πρέπει να πετύχετε μέσω των social media και πως να επιτύχετε αυτούς τους στόχους. Με σωστό σχεδιασμό στρατηγικής επικοινωνίας, τα πάντα θα είναι πολύ πιο εύκολα και προσιτά.

10) Μην ζητάς από άλλους να κάνουν like, commente ή retweet

“Όποιος ντρέπεται… πεινάει!» λέει ο σοφός λαός και είναι αλήθεια. Μπορεί να φαίνεται θράσος, να ζητάς από κάποιον να ενεργήσει υπέρ σου μέσω των social media… αλλά δε ξέρεις πόσο καλά αποτελέσματα φέρνει μια τέτοια κίνηση! Άλλωστε, από τη στιγμή που κάποιος σε διαβάζει, δεν είναι και τόσο άσχημο να ζητήσεις να κάνει κάποιος share το post εφόσον του αρέσει. Ειδικά στη περίπτωση του tweeter οι έρευνες έχουν δείξει πως όταν κάποιος ζητήσει να γίνει retweet το post του είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει 4 με 5 φορές περισσότερα retweets. Επομένως περισσότερος κόσμος θα δει το μήνυμά σας!

 

[button link=”http://www.cityneversleeps.eu/contact” size=”large”]επικοινωνηστε μαζι μας![/button]

 

[team-member name=”Nicholas Zartaloudis” image=”http://www.cityneversleeps.eu/wp-content/uploads/2013/12/008-300×200.jpg” title=”Marketing Consultant, City Never Sleeps” social_twitter=”http://www.twitter.com/CNS_CC” social_facebook=”https://www.facebook.com/1CityNeverSleeps” social_linkedin=”http://gr.linkedin.com/in/nicholaszartaloudis/”]

Nicholas is an experienced Mobile and Online Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 10years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page

[/team-member]

About The Author
Nicholas is an experienced Digital Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 13 years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page or contact him! UK: +44(0) 7758 66 7472 GR: +30 697 7653 553