QR code & Marketing

09Jan, 2014

Δεν θα το κρύψω, ίσα ίσα θα το βροντοφωνάξω! Είμαι λάτρης του QR code και γενικότερα εκείνων των τεχνολογιών που βοηθούν την πολύπλευρη επικοινωνία. Πάντα ήμουν! Θεωρούσα πως η χρήση των smartphones και του QR code θα βοηθούσαν πολύπλευρα μια επικοινωνιακή στρατηγική και θα έδιναν στον πελάτη στοιχεία που δεν τα βρίσκεις εύκολα.

Τα 8 από τα 11 χρόνια στον χώρο του Project Management και Marketing Communication τα πέρασα στις τηλεπικοινωνίες. Ειδικά στο booming των smartphones είχα τη χαρά να βρίσκομαι στη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής στην Ελλάδα, όχι όμως και στην πιο καινοτόμο. Η θέση μου μπορεί να μην ήταν στο καθαρά marketing κομμάτι αλλά είχα συναδέλφους που τουλάχιστον άκουγαν και εκτιμούσαν τις προτάσεις που έδινα.

Μια από αυτές τις προτάσεις θα σας αναλύσω εδώ και ευελπίστω, να τις έχετε ως βάση σε μελλοντικά projects  που μπορεί να προκύψουν. Είναι από αυτές που το κόστος τους τείνει στο μηδέν αλλά το αποτέλεσμά τους μπορεί να είναι… χρυσός.

Περιεχόμενο

Το προϊόν ήταν ένα μουσικό portal με ιδιαίτερα υψηλή εκτίμηση σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Ηλικία 17 – 35 , ανεξαρτήτου φύλου, λάτρεις της μουσικής, χρήστες Internet και κινητών συσκευών.

Λόγω τις ιδιαιτερότητάς του ως portal, το συγκεκριμένο προϊόν είχε τη δυνατότητα να προσφέρει και μουσικό περιεχόμενο, με τις απαραίτητες άδειες.

Ιδέα

Με το trademark του portal η εταιρεία υποστήριζε ορισμένα μουσικά φεστιβάλ καθώς και συναυλίες καλλιτεχνών. Η προώθηση αυτών των ενέργειών γινόντουσαν τόσο online όσο και με αφίσες σε διάφορα σημεία της πόλης που λάμβαναν χώρα.

Η ιδέα που προτάθηκε ήταν να μπει ένα QR code στην αφίσα που θα πρόετρεπε τον κόσμο να το σκανάρει και να κατεβάσει μοναδικό περιεχόμενο (είτε κάποιο video ή μουσικό αρχείο) ή να μπει για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια ή και να απαντήσει σε κάποιο σχετικό ερωτηματολόγιο . Μέχρι εδώ τα καλά νέα είναι για τον χρήστη. Τι θα κέρδιζε όμως η εταιρεία;

Η εταιρεία θα κέρδιζε από το σύνολο των πληροφοριών που θα συγκέντρωνε μέσω της συγκεκριμένης ενέργειας. Από το ποιός έκανε click, σε ποιά περιοχή, τι ώρα κτλ. Υπάρχουν απλά, τεχνικά στοιχεία που θα χρησιμοποιούσε και θα λάμβανε σημαντικές πληροφορίες για μια μερίδα ατόμων, που όμως είναι και η πιο σημαντική. Μια και όσοι θα έμπαιναν στη διαδικασία να σκανάρουν τον κωδικό, σημαίνει πως έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενέργεια και σίγουρα ξέρουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους. Επιπλέον, αυτοί οι χρήστες, θα ειναι και οι κατάλληλοι πρεσβευτές αντίστοιχων μελλοντικών ενεργειών.

Μέλλον;

Το μέλλον ανήκει σε ακόμη πιο απλοϊκές τεχνικές. Το QR code φάνηκε πως δεν είχε την κατάλληλη προώθηση και υποστήριξη ούτε από τις εταιρείες αλλά ούτε και από τους χρήστες.

Πλέον ένας νέος και ιδιαίτερα αποδοτικός τρόπος θα καταφέρει ότι δεν κατάφερε το QR code. Αυτός είναι το Clickable Paper™.

 

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα βλέπουμε μια νέα οπτική στο πως να γίνεται προώθηση αλλά και πώληση βιβλίων. Φανταστείτε όμως, τη συγκεκριμένη τεχνολογία να την αξιοποιήσεις σε μια προώθηση συναυλίας για παράδειγμα,  σκανάρεις την αφίσα και έχεις ως επιλογές:

  • Να αγοράσεις εισιτήριο
  • Να δεις video clip
  • Να μάθεις τα τελευταία νέα του συγροτήματος
  • Να αγοράσεις μουσική, κτλ

[quote]

Ιδέες υπάρχουν πολλές… αρκεί ένα click για να ανακαλύψουμε εκείνες που θα ομορφύνουν το… budget σας!

[/quote]

[button link=”http://www.cityneversleeps.eu/contact” size=”large”]Επικοινωνηστε μαζι μου![/button]

[hr align=”center”]

[team-member name=”Nicholas Zartaloudis” image=”http://www.cityneversleeps.eu/wp-content/uploads/2013/12/008-300×200.jpg” title=”Marketing Consultant, City Never Sleeps” social_twitter=”http://www.twitter.com/CNS_CC” social_facebook=”https://www.facebook.com/1CityNeverSleeps” social_linkedin=”http://gr.linkedin.com/in/nicholaszartaloudis/”]

Nicholas is an experienced Mobile and Online Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 10years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page

[/team-member]

About The Author
Nicholas is an experienced Digital Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 13 years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page or contact him! UK: +44(0) 7758 66 7472 GR: +30 697 7653 553