EINAI PSEKASMENOI

30Aug, 2014

Η πολιτική επικοινωνία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια μετάβαση, από την συντηριτική, αυστηρή και ξύλινη επικοινωνία, στην…ψηφιακή. Αυτή η τόσο απλουστευμένη άποψη, μπορεί να εξηγήσει τις σπασμοδικές και άκρως αντι-πολιτικές ενέργειες ορισμένων “πολιτικών”.

Ορθώς καταλάβατε για ποια περίπτωση πολιτικού μιλάω. Για τον Νίκο Νικολόπουλο, ανεξάρτητο Βουλευτή Αχαϊας. Το να διαφωνείς μια μια κατάσταση ή να νιώθεις πως ηθικά έρχεται σε αντιπαράθεση με τις δικές σου “αξίες” δεν είναι κακό. Δημοκρατία έχουμε. Το να βγαίνεις και να το βροντοφωνάζεις, πάλι δεν είναι κακό. Δώσε όμως στη φωνή σου ηθος και σεβασμό, όχι μειοτικά σχόλια για την επιλογή ενός ατόμου. Διότι, είναι επιλογή και ως τέτοια θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή.

Αν ξεχάσουμε τελείως όμως το θέμα και επικεντρωθούμε στο αποτέλεσμα αυτού, θα διαπιστώσουμε πως ο εν λόγω “δημοκράτης” βουλευτής, κατάφερε να συσπειρώσει τους σταθερούς ψηφοφόρους του και ίσως και ορισμένους από την πιο συντηριτική πλευρά του πολιτικού χάρτη. Ειδικά τη περίοδο αυτή και τα τελευταία 7 χρόνια που ο συντηριτισμός αναπτύσσεται στον Ελλαδικό (και όχι μόνο) χώρο, μια τέτοια κίνηση μπορεί να θεωρηθεί και στρατηγικά οριοθετημένη… Ίσως σε κάποιο διαφορετικό και περισσότερο οξυδερκή πολιτευόμενο!

Το αποτέλεσμα αυτού του “παραλληρηματος” ήταν να δημιουργηθεί ένα μικρό σερί από σχόλια με επικρατέστερο όλων την απάντηση του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου:

Ο τίτλος όμως του συγκεριμένου post πάρθηκε από ένα από τα 100αδες tweets που σχολίασαν το συγκεκριμένο θέμα από τον συνάδελφο του κ. Νικολόπουλου, Δημήτρη Κούρκουλα:

Πάλι, αν το δούμε το θέμα καθαρα επικοινωνίακα, ήταν μια πρώτης ευκαιρία για ανάδειξη ενός ακόμη πολιτικού που αρκετοί από τους απλούς πολίτες και ψηφοφόρους της χώρας δεν γνωρίζουν.

Είναι όμως τα Social Media η σωστή πλατφόρμα για το “ξεκατίνιασμα” των πολιτικών; Εδώ θεωρώ πως οι απόψεις ίσως και να διίστανται. Προσωπικά θεωρώ πως όχι… πάντα. Σε μια προεκλογική περίοδο, όταν ο υποψήφιός νιώθει ένα “πάγωμα” στη καταμέτρηση των πιθανών ψήφων του, καλείται να παίξει το χαρτί της ανήθικης και μαύρης επικοινωνίας. Αν δεν μπορείς ως “καλός” να πείσεις τον πολίτη, τότε επιστρατεύεις άλλες μεθόδους που μπορεί είτε να σε φέρουν για τα καλά μέσα στο παιχνίδι ή να σε πετάξουν τελείως. Πάντα σε αυτό κρύβεται και ο άσος του ποιος είσαι, από που είσαι και ποιος θα σε στηρίξει.

Το ζήσαμε στις Περιφερειακές Εκλογές (Δούρου-Σγουρός) και πριν από αυτές το ζήσαμε και στις Εθνικές. Δεν είναι τυχαίο πως ένα από τα νέα ονόματα στο πολιτικό στίβο, ο Θάνος Τζήμερος, είχε κιτρινιστεί από εφημερίδες και φυλλάδες. (Αξίζει να διαβάσετε το post Πολιτική Επικοινωνία στο site Ζ-ideas για μια ολοκληρωμένη άποψη.) Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το να μειώσουν την αυξανόμενη δημοτικότητα μιας “εναλλακτικής” άποψης που θα κόστιζε θέσεις στην επόμενη Βουλή από τους “επαγγελματίες” πολιτικούς της Χώρας.

Υπάρχει όμως στην πολιτική επικοινωνία χώρος για ηθική επικοινωνία; Αυτή η ερώτηση έχει μια δόση υπερβολής. Υπάρχει κατα βάση ηθική επικοινωνία, απλά τα Μέσα Αναπαραγωγής δεν ασχολούνται με αυτή. Εκεί είναι που τα Social Media θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Εκεί βέβαια θα μπορεί και μια επαγγελματική ομάδα επικοινωνιολόγων να βοηθήσουν και τον υποψήφιο αλλά και την εικόνα που ο υποψήφιος έχει ή θα ήθελε να έχει! Αν κρίνουμε όμως από τα επιτελεία των περισσότερων (κομματικά στελέχη) μια τέτοια στατηγική δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο να πετύχει, μια και η λογική που υπάρχει δεν έχει την απαιτούμενη αντικειμενικότητα. (Υποστηρίζουμε μια θέση γιατι το κόμμα την έχει εγκρίνει, ανεξάρτητα αν αυτή είναι αντικειμενικά ορθή.)

Κλείνοντας αυτές τις σκόρπιες ιδέες, θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα που προέκυψε στο Tweet του κ. Νικολόπουλου και να αναφέρω πως μετά από αυτό, οι προσκλήσεις από τα παραδοσιακά ΜΜΕ αυξήθηκαν κατακόρυφα και από το πουθενά, ο κ. Νικολόπουλος μπήκε στο “σαλόνι’ αρκετών και προώθησε τη δική του αντζέντα.

Αυτό λέει αρκετά!

[hr align=”center”]

[team-member name=”Nicholas Zartaloudis” image=”http://www.cityneversleeps.eu/wp-content/uploads/2013/12/008-300×200.jpg” title=”Marketing Consultant, City Never Sleeps” social_twitter=”http://www.twitter.com/CNS_CC” social_facebook=”https://www.facebook.com/1CityNeverSleeps” social_linkedin=”http://gr.linkedin.com/in/nicholaszartaloudis/”]

Nicholas is an experienced Digital Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 12 years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page or contact us!

[/team-member]

About The Author
Nicholas is an experienced Digital Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 13 years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page or contact him! UK: +44(0) 7758 66 7472 GR: +30 697 7653 553