5 βασικά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

18Jul, 2016

Ανεξάρτητα από το είδος της επιχείρησεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ένα πολυ βασικό πλεονέκτημα. Μια ευελιξία στη διαχείριση και στο testing ΔΩΡΕΑΝ εργαλείων για να υποστηρίξουν την επικοινωνία τους και όχι μόνο. Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσω 5 βασικά εργαλεία που μπορεί μια επιχείρηση να χρησιμοποιήσει για να πετύχει:

 • Ανάπτυξη του πελατολογίου της
 • Αύξηση του τζίρου της μεσώ νέου revenue stream
 • Ανάδειξη του εταιρικού προφίλ της
 • Υποστήριξη του πελατολογίου

Θα μπορούσα να συνεχίσω με μια επιπλέον ντουζίνα από bullet points αρκεί να ήξερα για τι είδος επιχείρησης μιλάμε!

Δημιουργία εταιρικής σελίδας & ανάλυση των επισκεπτών

Το site σας είναι το mothership της online παρουσία σας!Όσοι έχουν παρακολουθήσει τα workshops σε 6ο InfoCom Mobile World & 5o E-business & Social Media θα έχουν ακούσει τα περί MotherShip και τον συσχετισμό με το Star Wars.

Είναι καλό να βγάλουμε από το μυαλό μας, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, τη λανθάνουσα λογική πως έχουμε παρουσία στο web επειδή έχουμε ένα facebook page, ένα twitter account κτλ.

Η παρουσία μας στο web θα πρέπει να είναι βασικά το web site μας. Το δικό μας mothership που έλεγχει την πληροφορία και που δέχετε το support από τα μέσα “δορυφόροι” όπως facebook, twitter, instagram, pinterest, κτλ

WordPress

Επομένως ένα πρώτο εργαλείο που προτείνω να χρησιμοποιηθεί είναι το WordPress. Ένα ιδιαίτερα χρηστικό και οικονομικό εργαλείο (με δυνατότητα δωρεάν χρήσης των βασικών εργαλείων του) για επιχειρήσεις που δεν θέλουν να δαπανήσουν υψηλό ποσό για ένα custom site. Είναι από τις πιο διαδεδομένες Content Management System (CMS) πλατφόρμες με άπειρες δυνατότητες ανάπτυξης και υποστήριξης των αναγκών της εκάστοτε επιχείρησης. Αρκεί να αναφέρω πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει από ένα απλό blog έως ένα ολοκληρωμένο e-shop!

Google Analytics

Αφού σχεδιάσουμε και λανσάρουμε το site μας ακολουθούμε μια διαδικασία ενημέρωσης των μηχανών αναζήτησης (google.gr, yahoo.com, bing.com, κτλ) για την ύπαρξη της σελίδας μας (περισσότερες πληροφορίες για αυτό στο σεμινάριο της 27ης Ιουλίου – Digital Marketing & Μικρομεσαίες Ιστορίες) και εν συνεχεία συνδέουμε τη σελίδα μας με το Google Analytics ώστε να παρακολουθούμε τη συμπεριφορά των επισκεπτών μας σε σχέση με τη σελίδα μας. Δηλαδή να “ανακαλύψουμε”:

 • Το μέγεθος της κίνησης προς τη σελίδα μας
 • Τι είδε/διάβασε/κατέβασε ο επισκέπτης μας
 • Πόση ώρα δαπάνησε στη σελίδα μας
 • Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών μας

Πληροφορίες “χρυσάφι” σε συνδυασμό με το είδος της επιχείρησης και το περιεχόμενο που προσφέρουμε μέσα από τη σελίδα μας.
Social Media Management

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να επιλύσει όποια μικρή επιχείρηση θέλει να “τρέξει” επικοινωνία μέσω social media είναι η διαχείριση του χρόνου. Η δυνατότητα της καθημερινής, και μερικές φορές τακτικής μεσα στην ιδια ημέρα, επικοινωνίας. Στο Manchester το συνάντησα στη προώθηση του The Digital Garage by Google και στην άμεση επικοινωνία με ιδιοκτήτες καταστημάτων. Ήταν το βασικό τους πρόβλημα, μια και δεν ήθελαν να δώσουν την υπηρεσία σε έναν επαγγελματία.

Έκαστος στο είδος του...Εδω θα σας παρουσιάσω μια λύση, αλλά θα επισημάνω πως ένας επαγγελματίας δεν θα ορίσει μόνο το χρόνο αλλά και το σημαντικότερο το περιεχόμενο. Επομένως, όπως αναφέρει και η γνωστή διαφήμιση καφέ, “έκαστος στο είδος του…”

Hootsuite

Το Hootsuite είναι ένα ολοκληρωμένο social media management εργαλείο που θα σας βοηθήσει να διαχειρισθείτε όλα τα social media κανάλια σας όπως facebook, twitter, linkedin, instagram, κτλ. Να μπορείτε να παρακολουθείτε τι “λέει” ο κόσμος για το brand σας online και να δίνεται και τη δική σας απάντηση σε όλα αυτά, άμεσα και αποτελεσματικά. Επίσης, σας δίνει τη δυνατότητα η διαχείριση να γίνεται από περισσότερα άτομα. Επομένως μπορείτε να δοκιμάσετε τις δικές σας δυνατότητες και αν τελικά δείτε πως χρειάζεστε τη κατεύθυνση/βοήθεια από έναν επαγγελματία, απλά να δώσετε access και να παρακολουθείτε τις ενέργειές του και εν τέλει το αποτέλεσμα!

Email Marketing

Δεν είναι για εμένα το email marketing

Says who? Όπως λένε και στην Γηραιά Αλβιώνα! Το email marketing εξακολουθεί να είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα digital marketing εργαλεία εφόσον η βάση που έχετε από emails είναι δημιουργημένη με emails ατόμων που σας γνωρίζουν και έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους να λαμβάνουν emails από εσάς. Δεν είναι απλός ο σχεδιασμός. Απαιτεί καλό segmentation της βάσης σας και εξαιρετικό περιεχόμενο.

MailChimp

Το MailChimp είνα ένα web based email marketing εργαλείο που σας βοηθάει στο σχεδιασμό, στην αποστολή και στο reporting μιας email newsletter καμπάνιας. Έχει τη δυνατότητα να ελεγξει και να επιβεβαιώσει τη ποιότητα των emails που έχετε στη κατοχή σας και να σας βοηθήσει σε όλη τη διαδικασία δημιουργίας της καμπάνιας σας. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί με το wordpress web site σας και να “τραβάει” αυτόματα τα στοιχεία που έχουν αφήσει οι επισκέπτες σας όταν εγγράφονται μέσω της σελίδας σας.

Ενίσχυση του φυσικού καταστήματος/γραφείου

Ένα όλοκληρο πρόγραμμα της google στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε μια συγκεκριμένη υπηρεσία, το Google My Business. Τη δυνατότητα δηλαδή να εντάξουν το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις στον χάρτη της Google και να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δώσουν το δυνατό περισσότερες πληροφορίες στον χρήστη. Πληροφορίες όπως:

 • Είδος επιχείρησης
 • Ωράριο
 • Φωτογραφίες που σχετίζονται με την επιχείρηση
 • Περιγραφή

Γιατί; Διότι όλοι μας είμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση! Θέλουμε καφέ, τράπεζα, κατάστημα ρουχισμου, bar, εστιατόριο, κτλ. Τα αναζητούμε από το κινητό μας ενώ περπατάμε και παιρνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες και την απόφασή μας εν κινήσει!

Αν σας φαίνονται… βουνό όλα αυτά μην ανησυχείτε! Θα τα συζητήσουμε όλα στο ΔΩΡΕΑΝ σεμινάριο του The Digital Cube

[hr align=”center”]

[team-member name=”Nicholas Zartaloudis” image=”http://www.cityneversleeps.eu/wp-content/uploads/2013/12/008-300×200.jpg” title=”Marketing Consultant, City Never Sleeps” social_twitter=”http://www.twitter.com/CNS_CC” social_facebook=”https://www.facebook.com/TheCityNeverSleepsLtd” social_linkedin=”http://gr.linkedin.com/in/nicholaszartaloudis/”]

Nicholas is an experienced Digital Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 13 years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page or contact him!

UK: +44(0) 7758 66 7472
GR: +30 697 7653 553

[/team-member]

About The Author
Nicholas is an experienced Digital Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 13 years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page or contact him! UK: +44(0) 7758 66 7472 GR: +30 697 7653 553