Γιατί Digital Marketing;

Digital Marketing - The City Never Sleeps Ltd
06Sep, 2016

Σε ένα από τα meetings με πελάτη, τέθηκε το εξής ερώτημα: “Γιατί να χρησιμοποιήσω Digital Marketing για την επιχείρησή μου;”. Δεν ξαφνιάστηκα, απλά διαπίστωσα μέσα από τη συζήτηση πως το συγκεκριμένο ερώτημα το έχουν αρκετοί επαγγελματίες της “παλαιάς κοπής”. Επομένως είναι και μια καλή ευκαιρία, να δοθούν κάποιες γενικές απαντήσεις και μέσα από το blog.

Ευελιξία

Η έννοια της ευελιξίας μπορεί να δοθεί σε πολλές περιπτώσεις:

  1. Λάθος στην εκτύπωση. Ίσως το μεγαλύτερο “σπάσιμο” σε ένα επαγγελματία όταν έχει εκτυπώσει φυλλάδια και διαπιστώνει πως η διεύθυνση του καταστήματος έχει γραφτεί λάθος ή υπάρχει κάποιο ορθογραφικό λάθος στην έντυπη διαφήμισή του σε τοπικό περιοδικό.
  2. Νέα Ιδέα / Υλοποίηση. Ας σκεφτούμε ένα, όχι και τόσο ασυνήθιστο, περιστατικό. Ξυπνάς και στο όνειρό σου έχεις δει μια εναλλακτική προώθησης που θα “έδενε” τέλεια στη νέα σειρά προϊόντων που λανσάρεις σήμερα. Η ταχύτητα της υλοποίησης μέσω digital marketing είναι 10 φορές πιο γρήγορη από όποια άλλη συμβατική στρατηγική marketing.

Λόγω της ευελιξίας αυτής δεν φοβάσαι να κάνεις test διάφορες ιδέες ή/και κανάλια και να δεις ποιά ειναι η στρατηγική που θα αποδώσει καλύτερα στην επιχειρήσή σου. Δεν έχει σημασία τι κάνεις, αν πουλάς προϊόντα ή αν παρέχεις υπηρεσίες. Η επικοινωνία μέσω digital μέσων είναι και αποτελεσμάτική και ευέλικτη.

Εξέλιξη

Το digital marketing μπορεί να έχει μια έντονη παρουσία τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά θεωρείται πως είναι η πρακτική του σήμερα και του αύριο. Μια και η ανάπτυξή του είναι ραγδαία και οι δυνατότητες του αυξάνονται ή/και τροποποιούνται σχεδόν καθημερινά!

Facebook, Twitter, Snapchat, Pinterest, LinkedIn και άλλα τόσα και τόσα social mediums εμφανίζονται και αναπτύσσονται δύνοντας σε κάθε είδος επιχείρηση ένα λόγο επιπλέον για να χρησιμοποιηθούν ως συνδετικοί κρίκοι με τους πελάτες. Αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο και το εύρος των πελατών. Μια επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί τοπικά αλλά ταυτόχρονα να εξυπηρετεί εθνικά αλλά και σε διεθνή κλίμακα. Αυξάνοντας τα έσοδα με μικρότερη συμμετοχή του κόστους σε αυτά.

Μετρήσιμα στοιχεία

AGB και μέτρηση τηλεθεατών/ακροατών… το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Όταν μιλάμε για μέτρηση των βασικών δεικτών μιας καμπάνιας, καλό θα είναι να μην αναφερόμαστε στις παλαιότερες πολιτικές που έδειχναν μια στατιστική εικόνα και όχι τη πραγματική. Στο digital marketing ΟΛΑ είναι μετρήσιμα και μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή μας στο τρόπο που σχεδιάζουμε στρατηγική επικοινωνίας και προώθησης.

Μέσω των εργαλείων analytics μπορούμε να δουμε δημογραφικά στοιχεία και στατιστικά επισκεψημότητας της digital παρουσίας μας (web site, social media pages, κτλ). Πάνω σε αυτά μπορούμε να:

  • Επιβεβαιώσουμε ότι οι κινήσεις μας είναι στο σωστό δρόμο
  • Να διαπιστώσουμε πως οι κινήσεις μας είναι… στο λάθος δρόμο
  • Να ανακαλύψουμε νέους δρόμους!

Στοιχεία που καμία AGB και κανένα… γκάλοπ δε μπορούν να μας δώσουν με ασφάλεια.

Περιεχόμενο / Κανάλια επικοινωνίας

Ναι το περιεχόμενο είναι ο Βασιλιάς και θα είναι για πολύ καιρό. Πάντα ήταν, απλά διαφοροποιείται στο τρόπο παρουσίας και στα κανάλια παρουσίας. Παλαιότερα ήταν μια διαφήμιση στη τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο και να την πετύχαινες καλώς.

Πλέον είναι το άρθρο, η εικόνα/φωτογραφία/banner και το video. Είναι εκείνα που θα βοηθήσουν τον δημιουργό να “σερβίρει” στον ενδιαφερόμενο τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που τον… ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα:

Ψάχνεις να βρείς ένα δωρεάν σεμινάριο digital marketing για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο google και τα αποτελέσματα σου φέρνουν:

 

Η πρώτη σελίδα έχει στις πρώτες 3 θέσεις την αναφορά ενός σεμιναρίου με την επωνυμία The Digital Cube. Οι πιθανότητες να κάνεις click είναι τεράστιες, ενώ να δηλώσεις συμμετοχή πολλές. Ο δημιουργός λοιπόν με τη βοήθεια του περιεχομένου, “εξανάγκασε” την google να σερβίρει στη πρώτη σελίδα εκείνο το σεμινάριο που θα προσφερει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που ζήτησε ο ενδιαφερόμενος.

Οι τρόποι για να πετύχεις κάτι τέτοιο δεν είναι δύσκολοι, δεν είναι και εύκολοι. Χρειάζονται αρκετή εκπαίδευση και δοκιμές. Χρειάζονται την υποστήριξη από professionals ή την “δαπάνη” σε χρόνο και χρήμα για να μαθείς και να υλοποιείς από μόνος τις δικές σου καμπάνιες.

 

Εφορία

Ακούγεται τρελλό; Κι όμως δεν είναι! Όταν πρέπει να δείξεις έξοδα για να μειώσεις τη σφαλιάρα της εφορίας, καλό θα είναι τα έξοδα που θα κάνεις να έχουν και το κατάλληλο αντίκτυπο. Να βοηθήσουν το brand σου, να ισχυροποιήσουν την εικόνα σου.

Είναι προτιμότερο να ξοδέψεις στο σχεδιασμό της εικόνας σου ή στην εκμάθησή σου παρά να στηρίξεις έναν “συνεργάτη” που περισσότερο ενεργεί ως αφεντικό παρά ως συνοδοιπόρος στην ανάπτυξή σου!

Κάπως έτσι έκλεισε και η κουβέντα με τον νέο πελάτη και το γέλιο είναι πως δεν ήταν στην Ελλάδα! Βλέπεις δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει τα οικονομικά της θέματα και οι παραπάνω λόγοι δεν αντικατοπτρίζουν ΜΟΝΟ την Ελληνική πραγματικότητα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως η συνάντηση στο Manchester είχε μεσογειακό αέρα!

About The Author
Nicholas is an experienced Digital Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 13 years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page or contact him! UK: +44(0) 7758 66 7472 GR: +30 697 7653 553