9 τρόποι να προωθήσεις το app σου!

19Jun, 2014

Τα τελευταία 5-6 χρόνια, η αγορά των apps έχει δημιουργήσει, νέες εταιρείες, νέους entrepreneurs, αρκετά εκατομμύρια σε τζίρους και φυσικά νέες θέσεις εργασίας. Η έννοια του start-up έχει μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και αρκετοί είναι εκείνοι που επένδυσαν σε χρόνο και χρήμα για να υποστηρίξουν την ιδέα, το προϊόν, την υπηρεσία τους.

Στο σημερινό post θα παρουσιάσω 9 τρόπους για να προωθήσεις το δικό σου app χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις ένα μεγάλο μέρος του budget σου. Αυτό σημαίνει πως το συγκεκριμένο post απευθύνεται κατά βάση σε εταιρείες ή και επαγγελματίες που έχουν ήδη υλοποιήσει την ιδέα τους ή είναι σε φάση ολοκλήρωσης της. Αυτό το αναφέρω, διότι αν η ιδέα βρίσκεται στο κεφάλι ή σε ένα επόμενο επίπεδο στο χαρτί, θα πρέπει να αναλογιστείς αν το app κρύβει πίσω του κάποιο need. Αν δηλαδή η ιδέα θα προσφέρει κάτι στον χρήστη κινητού ή απλά θα του δώσει τα μερικά λεπτά παραμονής στο κινητό του και μετά… uninstall![hr align=”center”]


 

[hr align=”center”]

  1. Δημιούργησε ένα site/microsite/blog. Ναι, το έχω ξαναπεί, η επικοινωνιακή ναυαρχίδα, τουλάχιστον με βάση τη σημερινή τεχνολογία, είναι το site. Εκεί θα πρέπει να έχεις όλη τη πληροφορία, με τρόπο δημιουργικό, έξυπνο και αναλυτικό. Εκεί θα σε βρει ο «πελάτης» όταν θα σε googlάρει, εκεί θα βρει όλη την απαιτούμενη πληροφορία όταν θα κάνει like στη σελίδα σου στο facebook ή click στο hastag στο twitter. EKEI! Επιπλέον, με τη χρήση του blog, πετυχαίνεις καλύτερα αποτελέσματα στο SEO, διατηρείς το ενδιαφέρον στους subscribers σου και εν τέλει, έχεις κάτι να πεις από μια «καλημέρα» στα social media! Τέλος, ο angel, στο site σου θα δει τη σκέψη, τη τόλμη και το mission σου.
  2. Περιεχόμενο! Πήγες λοιπόν σε ένα από τα πολλά start-up events. Άκουσες τους guru να σου εξηγούν 5-10 βήματα και γύρισες στο γραφείο (aka σπίτι) για να σκεφτείς πως θα τα υλοποιήσεις. Μη το σκέφτεσαι, μοίρασε το περιεχόμενο σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ναι! στα social media αγγλομαθή νέε μου!). Ενημέρωσε, κρίνε και ζήτα σχόλια. Δε φαντάζεσαι πόσο θα αναπτερωθεί το ηθικό σου, όταν ακούς και καλα και άσχημα για το app σου. Σημαίνει πως το είδαν, το δοκίμασαν και σου προσφέρουν μια πολύ καλή benchmark ανάλυση για να δουλέψεις σε αυτή! Μην φοβάσαι να μοιραστείς το «μωρό» σου, διότι θα είναι πάντα δικό σου!
  3. Blogging δεν είναι μόνο τα posts που εσύ θα ανεβάσεις. Είναι και τα posts που θα ανεβάσουν άλλοι για το προϊόν σου. Τι καλύτερο (για πολλούς λόγους εκτός της διαφήμισης) να δημιουργήσεις ένα δίκτυο από φίλους bloggers που θα σε υποστηρίξουν επικοινωνιακά; Στο πλαίσιο αυτό και σε συνδυασμό με social media καλό θα είναι να δημιουργήσεις ένα video που να σχετίζεται με το app. Να είναι έξυπνο, δημιουργικό, μικρό σε διάρκεια, και να περιέχει τα ουσιαστικά στοιχεία του app, που θα ωθήσουν τον χρήστη να το κατεβάσει.
  4. Email Marketing. Είναι πλέον ξεκάθαρο, πως με την ανάπτυξη της αγορά κινητού και τις δυνατότητες που τα smartphones παρέχουν, το email έχει ενδυναμωθεί ιδιαίτερα. Μια καλή καμπάνια email marketing μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα από μια paid online καμπάνια. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η βάση emails να είναι στοχευμένης. Επομένως, μέσω των εργαλείων επικοινωνίας (website, social media, κτλ) πραγματοποίησε καμπανιες συλλογής email για να ενημερώνεις τους συνδρομητές αλλά και για να τους στείλεις το link του app.
  5. Υπογραφή email. Μην το κοροϊδεύεις! Ένα έξυπνο banner στην υπογραφή των emails σου μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και viral ενημέρωσης. Δώσε τα απαραίτητα στοιχεία για να τραβήξεις νέους χρήστες του app μέσα από το δίκτυο των πελατών, συνεργατών και φίλων σου.
  6. Social Media Pages. Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Soundcloud, είναι μερικά από τα social media που θα μπορούσες να δημιουργήσεις σελίδα που να σχετίζεται με το app και μέσω αυτής να δημιουργήσεις το απαιτούμενο engagement για την χρήση του app. Μέσω αυτών των σελίδων, θα μπορείς να ενημερώσεις αλλά και να επικοινωνήσεις γενικότερα με τους εν δυνάμει αλλά και εν ενεργεία χρήστες του app.
  7. Social Media Promotions. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του app, υπάρχουν και τα αντίστοιχα social media που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις για να «τρέξεις» προωθητικές ενέργειες που θα δημιουργήσουν engagement. Το «καροτάκι» σε αυτό, θα μπορεί να είναι δωρεάν downloads (αν είναι paid app), δωρεάν add-ons, ή κάποιο δώρο (πχ. smartphone).
  8. Start-up συναντήσεις. Μη χάσεις ούτε μια! Το networking και οι επικοινωνιακές εμπνεύσεις που μπορεί να σου δώσουν αντίστοιχες εταιρείες του χώρου είναι ανεκτίμητα χαρακτηριστικά αυτών των συναντήσεων.
  9. ASO – όπως λέμε SEO. App Store Optimization. Σε όλη τη διαδικασία ανεβάσματος του app, μέσα από τα app store σου δίνεται η δυνατότητα να περάσεις πληροφορίες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανεύρεση του app σου μέσα από τη μηχανή αναζήτησης του app store. Μια έρευνα της Nielsen έδειξε πως το 63% των χρηστών χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης του app store για να βρουν το επόμενο app που θα χρησιμοποιήσουν. Επομένως συμπλήρωσε τις πληροφορίες με έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο.

 

[hr align=”center”]

[team-member name=”Nicholas Zartaloudis” image=”http://www.cityneversleeps.eu/wp-content/uploads/2013/12/008-300×200.jpg” title=”Marketing Consultant, City Never Sleeps” social_twitter=”http://www.twitter.com/CNS_CC” social_facebook=”https://www.facebook.com/1CityNeverSleeps” social_linkedin=”http://gr.linkedin.com/in/nicholaszartaloudis/”]

Nicholas is an experienced Digital Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 12 years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page or contact us!

[/team-member]

About The Author
Nicholas is an experienced Digital Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 13 years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page or contact him! UK: +44(0) 7758 66 7472 GR: +30 697 7653 553